top of page

De Omgeving

Ervaar Natuur & Cultuur in het adembenemende Val di Vara

Casa Cossi als middelpunt van natuur en cultuur. Casa Cossi ligt in Località Costa di Maissana op ca 550 meter hoogte. Vanaf daar is het een kwestie van brood smeren, zonnecrème op, wandelschoenen aan en gaan. Of je neemt een andere route die wij al voor je uitgeschreven hebben. Ook ligt Casa Cossi op ideale afstand van alle hotspots zoals Cinque Terre, Portofino, Lucca, Pisa, Genua en nog veel meer cultuursteden. Inspiratie vind je in de infomap in het huis en uitaard op deze website.

STEDEN EN DORPEN

Een bezoek waard zijn natuurlijk de Cinque Terre met 5 in de rotskust verborgen schilderachtige dorpjes, Genua, de mooie haven- en handelsstad met zijn prachtige zee-aquarium, rijk aan cultuur en historische gebouwen in het centrum, het exclusieve Portofino met zijn kleine jachthaven waar de jachten van de rijken aanmeren en middeleeuwse dorpjes in de binnenlanden, zoals het biologische Varese Ligure, een middeleeuws sfeervol dorpje met een prachtige burcht en oude hangbrug.

SARZANA

Je vindt er nog geen grote hoeveelheden toeristen, zoals bij de Toren van Pisa, Portofino of de Cinque Terre, maar er is wel veel moois om te zien en te proeven. Sarzana heeft maar liefst twee kastelen, het Fortezza Firmafede en het Fortezza di Sarzanello. Het Fortezza Firmafede, ook wel de Cittadella genoemd, werd gebouwd in 1487, op de restanten van een ander fort.

Je kunt het Fortezza Firmafede met het Museo delle Fortezze dagelijks bezoeken, behalve op donderdag. In augustus kun je ook de ondergrondse gangen van het Fortezza Firmafede bezichtigen. In die maand wordt ook Teatro in Fortezza georganiseerd. Je kunt op je gemak slenteren door het oude centrum waar je verschillende prachtige oude palazzi tegenkomt. Kijk vooral naar boven, naar de mooie gevels. 

VARESE LIGURE

Varese Ligure is de grootste en meest bevolkte stad in het gebied. Varese wordt beschouwd als de hoofdstad van de bovenste Val di Vara. Varese Ligure is omgeven door een circuit van kleine dorpen en gehuchten, met een oppervlakte van ongeveer 14.000 hectare. Het is de meest landinwaartse stad van de vallei. Varese Ligure was eens een oude middeleeuwse handelsgemeente. Het is een ongewoon cirkelvormig ontwerp en om deze reden heet het historische centrum “Borgo Rotondo.” Veel architecten in opleiding komen kijken naar deze bijzondere bouwvorm. Varese Ligure is rijk aan geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur. Het 15e eeuwse Fieschi Castle, met zijn hoge “Piccino” toren, is vernoemd naar de gezagvoerder. De Kerk van de Heiligen Filippo Neri en Teresa D’Avila met haar elegante 18de-eeuwse gevel en haar tweeling klokkentorens wordt beschouwd als een juweel. De kerk van San Giovanni Battista is ook van belang en de middeleeuwse brug “Ponte Grecino” mag niet worden gemist. Op dinsdag is er een kleine gezellige markt.

MAISSANA

Maissana is een gemeente in de provincie La Spezia en telt ongeveer 687 inwoners. De oppervlakte bedraagt 45,5 km², de bevolkingsdichtheid is 15 inwoners per km². De volgende dorpen maken deel uit van de gemeente: Campore, Cembrano, Chiama, Colli, Disconesi, Ossegna, Salterana, Santa Maria, Tavarone, Torza, en 4500 hectare land behorende tot de Valle del Biologico een paar kilometer van de populaire toeristische kust van “Cinque Terre” en “Tigullio”. Het grondgebied van de gemeente Maissana is bergachtig en wordt gekenmerkt door de landschappelijke waarde en het schone milieu. In Maissana zelf wonen nog maar enkele mensen.

MONTEMARCELLO

Montemarcello is een elegant middeleeuws dorp, onaangeroerd, met een geweldig uitzicht, vooral bij zonsondergang, aan de Golf van Dichters (van La Spezia naar Portovenere, Tino en Palmaria Tinetto).

TELLARO

Tellaro staat in de lijst van mooiste dorpen van Italië en grenst aan Lerici. Het heeft een mooi strand en goed beoordeelde restaurantjes. In de zomer komen de Italianen graag naar dit kustplaatsje. 

LERICI

Lerici is een heerlijke badplaats met een kleine jachthaven. Het is onze favoriete plaats als we vrij zijn. Je ziet nog steeds de sporen uit zijn historische verleden, zoals het imposante kasteel. De stad heeft een kleine historische wijk en de piazza is een aangename plek om te zitten. De twee openbare stranden in Lerici zijn erg mooi. Je vindt er mooie hotels en visrestaurants in de buurt. In de bocht bij de haven vind je een ingang in de rotsen waar bootjes van de bewoners liggen opgeslagen. Aan het eind van de tunnel zit een restaurantje met een mooi uitzicht. Aan het begin van de tunnel zit een lift die je naar boven, naar het kasteel brengt. Hier kijk je op de haven. Van daaruit wandel je door kleine rustige straatjes weer naar beneden, naar de haven. Tijd voor een Aperol en om aan het eind van de dag naar de flanerende Italianen te kijken. 

FIASCHERINO

De stranden van Fiascherino kun je bereiken vanuit Lerici, je volgt de kustweg richting Tellaro. Degenen die naar Fiascherino gaan, kunnen de lange trap (200 treden) afdalen die leidt naar de Baietta delle Stelle: een strand, tussen de rotsen, waar veel ligstoelen en parasols zijn en een kleine bar.

PORTOFINO

Het haventje van Portofino wordt gezien als een van de mooiste aan de Middellandse Zee. Een kopie van het stadje is zelfs te zien in Orlando (Florida).

De stad zou zijn gesticht door de Romeinen met de naam Portus Delphini, stad van de dolfijnen, vanwege de grote aantallen dolfijnen die de Golf bevolkten. Het stadje werd ontdekt door hippies en kunstenaars en daarna werd het overgenomen door de rich en famous. In de haven liggen vaak mega grote jachten waar het personeel er alles aan doet om hun broodheren te voorzien van een hapje en een drankje.

CAMOGLI

Met zijn kleurige smalle huisjes en zijn kleine haventje is Camogli misschien wel het meest sfeervolle plaatsje aan dit stukje kust. Het strand loopt uit in een punt, waarop aan het eind van het strand de geel gekleurde Basilica di Santa Maria Assunta ligt. De promenade met zijn vele terrasjes nodigt uit tot een koffie of een aperitivo. Met een glas wijn in de hand de zonsondergang bewonderen is wat velen hier doen. 

Eens per jaar is er de sagra del pesce waar veel mensen op af komen. In het dorp zie je aan de muur de grote koekepan hangen waar de vis in wordt klaar gemaakt. 

SESTRI LEVANTE

Sestri Levante is een plaats in de Italiaanse regio Ligurië, in de provincie Genua. De plaats ligt aan de Golf van Tigullio op de plaats waar het riviertje de Gromolo in zee uitstroomt.

Een deel van Sestri Levante ligt op het schiereiland Isola dat tot de 11de eeuw een eiland was. Hierdoor zijn twee baaien ontstaan, de Baia delle Favole (fabels) en Baia del Silenzio (stilte). Jaarlijks weten vele toeristen Sestri Levante te vinden vanwege de aantrekkelijke ligging en zandstranden. Met name Italianen brengen hier graag hun vakantie door. Vanaf een uur of vier vijf begint het grote flaneren in de leuke winkelstraat waar ook veel leuke bars en restaurants te vinden zijn. 

PISA

 

Op ongeveer 90 minuten rijden vanaf Benera bent u in Pisa. Pisa telt ongeveer 89.000 inwoners. De stad is uiteraard beroemd om zijn toren. De toren van Pisa is de vrijstaande klokkentoren (een campanile) bij de kathedraal van Pisa ( Duomo di Pisa) De toren is één van de onderdelen van de Piazza dei Miracoli. Bouwmeesters waren Gugilmo en Buonanno. De bedoeling was een verticale toren te bouwen, maar kort na het begin van de bouw in augustus 1173 begon de toren al over te hellen. Doordat men loodrecht verder bouwde, is de toren niet alleen scheef maar ook krom. De toren is 55,86 meter hoog en het gewicht wordt geschat op 14 453 ton. De huidige helling is ongeveer 10%. De toren heeft 297 treden. Je betaalt entree om op de toren te komen. Wanneer u naar Pisa, gaat vergeet vooral niet om naast de toren ook het oude centrum te bezoeken.

LUCCA

Lucca ligt op ongeveer 80 minuten van Benara. Lucca ligt in Toscane en heeft ongeveer 90.000 inwoners. De stad is één van de rijkste steden in Noord-Italië en ligt op ongeveer vijftig kilometer ten westen van Florence. Lucca is ooit door de Etrusken gesticht. Het heeft een lange historie en de romaanse stijl van de Dom verraadt al dat het daar in de 11e eeuw goed wonen was. Vele gebouwen zijn gebouwd in de renaissance. De stad is ommuurd, wat een apart karakter geeft aan de plek waar Napoleon zijn zuster Elisa aanstelde als controleur. Rondom de stad Lucca is een brede vestingmuur, vooral tegen aanvallen destijds vanuit Florence. Echter; de muur is nooit gebruikt voor militaire doeleinden. Ze is een keer gebruikt in de 19e eeuw om het stadscentrum niet te laten overspoelen door de buiten haar oevers tredende nabije rivier. De muur is 4 kilometer lang en nog steeds in goede staat. Er is een park op aangelegd en er lopen een fiets- en een wandelpad over.

LA SPEZIA

La Spezia is een van de belangrijkste militaire en commerciële havensteden, gelegen aan de Ligurische zee. In 2001 had de stad 91.391 inwoners. In de onmiddellijke nabijheid ligt het ‘zeeroversnest’ Porto Venere, een karakteristiek oud stadje met ruim 5000 inwoners. Oplopend gebouwd tegen een rotsachtige berghelling zijn steile straatjes en traptreden heel gewoon. Hoge witte huizen, waarvan sommigen nog uit de 12e eeuw stammen, maken deze plek schilderachtig.

LEVANTO

De poort van de Cinque Terre genoemd, is een badplaats aan de Riviera del Levante, het zuidoostelijke deel van de Ligurische kust. Vanuit Levanto kunt u de Cinque Terre gemakkelijk en in een paar minuten per trein bereiken. Levanto heeft een mooi kiezelstrand, ook natuurliefhebbers en wandelaars komen in deze omgeving zeker aan hun trekken. Levanto heeft ± 6000 inwoners en is een goede keus voor mensen die niet van al te veel toeristen en drukte houden. De toeristen bestaan voor het overgrote gedeelte uit wandelaars welke speciaal voor de vele wandelroutes en Cinque Terre zijn gekomen. Levanto heeft een interessant oud centrum, vele smaakvol geschilderde huizen, een gezellige woensdagmarkt, restaurants, café’s, bars en winkels om voor elk wat wils te kunnen vinden. Een goede periode om Levanto te bezoeken is de tweede helft van juli. Mooi weer verzekerd, gezellig druk en het feest van San Giacomo (23-24-25 juli) met o.a. middeleeuwse taferelen, een processie in het donker met ongeveer 30 kruisen van 150 kg., vuurwerk, een braderie enz.

CHIAVARI

De stad ligt aan de Golf van Tigullio. De mooie binnenstad en het strand lokken jaarlijks veel toeristen naar Chiavari. Er zijn veel leuke winkels met mooie oude etalages. Ga wel tijdens openingstijden van de winkels anders kijk je tegen rolluiken aan. 

Karakteristiek zijn de gekleurde huizen en arcadegalerijen in het historische centrum. Rondom de stad zijn veel prehistorische vondsten gedaan; deze zijn tentoongesteld in het archeologisch museum. De visserij speelt een belangrijke rol. Chiavari bezit vissers- en jachthavens. De meubelindustrie is gespecialiseerd in de productie van een stoel; de elegante chiavarina.

bottom of page